Nyt seuraa kirjaimellisesti vuodatus:

Jos joku kuvitteli, että toimittajan työ on pelkkää mukavaa pikku kirjoittelua, niin tässäpä hieman todellisuutta:

Niskaan hengittää koko ajan osaston esimies, päätoimittaja, mainosmyyjät, taittajat, valokuvaajat ja juttujen kohteet. Jokainen haluaa jotakin, ehdottomasti. Ja jokainen haluaa eri asioita, ehdottomasti. Ja teitpä miten vain, joku äskeisistä valittaa.

Juttujen tekeminen ei ole pelkkää kirjoittamista, vaan myös asioiden tarkastamista ja selvittämistä. Jos haastateltava vaikka väittää olevansa ainoa jollakin alalla, on minun tehtäväni selvittää, kuseeko tämä henkilö minua (ja samalla 100 000 lukijaa) silmään, vai onko asia fakta. Soitan siis sataan paikkaan ja yritän varmistaa asian. Kun luulen, että asia on varma, seuraavana aamuna osaston esimies/päätoimittaja/mainosmyyjä/taittaja/valokuvaaja/jutun kohde/jutun kohteen kilpailijat soittaa ja valittaa, että kirjoittamani asia on valetta. Ja silloin se ei tietenkään ole väärää tietoa antaneen henkilön syy, vaan toimittajan, "jonka olisi pitänyt tietää".
Niin, ja sitten toimittajat ovat tietenkin kaikkien ihmisten mielestä epärehellisiä, valehtelijoita, kieroilijoita ja pahiksia.

Jokainen voi miettiä omalta kohdaltaan, miltä tuntuisi, jos omaa työntulosta, olipa se sitten esine tai jokin palvelu, kääntelisi ja vääntelisi päivittäin yli 100 000 ihmistä, joista osa on kyseisen alan asiantuntijoita. Kukaan ei saisi löytää työstäni mitään huomautettavaa. Kuinka todennäköisenä pidät, että tämä onnistuisi?

Minun työni tulokset ovat päivittäin alttiina kaikkien ihmisten arvostelulle. Ja voitte kuvitella, että arvostelua tulee. Joka päivä jotakin negatiivista, huomautettavaa, joko asiasisällöstä tai kieliopista tai otsikkovalinnasta tai jutun pituudesta tai aihevalinnasta tai tai tai... Positiivista palautetta saa harvoin mistään.

Toimittajan työssä on pakko olla hemmetin kovapintainen. Itsetunnon täytyy olla todella kova. Jotenkin omaa työtä pitäisi pystyä arvostamaan ja omaan älykkyyteen luottamaan kaikesta edellä kuvaamastani huolimatta.

Voin kertoa, se on pirun vaikeaa. Tämä viikko on ollut todella raskas. Olen stressannut todella paljon. Tarvitsisin lomaa.